10 Kasım 2007 Cumartesi

LOKOMOPÜF TURNESİ BAŞLADI ...


LOKOMOPÜF KALKIYOR !

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları 2007-08 sezonunun ilk oyununu her sezon olduğu gibi yine çocuklar için hazırladı. Volker Ludwig ve Kainer Hachreld’in yazdığı, Nesrin Kazankaya’nın çevirisini yaptığı oyunun yönetmenliğini Özlem Özkaram yapıyor. Oyun, Lokomotif’i elinden alınan Makinist Çuf ve ona Lokomotifini yeniden bulmasında yardımcı olan Gelinciğin başından geçenleri anlatıyor.
K.T.Devlet Tiyatroları her sezon gelenekselleştirdiği “Çocuk Tiyatrosu Gazetesi”nin 3. sayısını yine birbirinden ilginç konuları ile çocuklara ücretsiz dağıtacak.
12 Kasım Pazartesi günü İskele’de sahnelenmeye başlayacak olan ve ada çapında yine her sezon olduğu gibi 15.000 çocuğa ulaştırılması düşünülen “LOKOMOPÜF” oyunu Şubat 2008 sonuna kadar turneye devam edecek.
Lokomopüf oyunu kadrosu, turne programı, K.T.Devlet Tiyatroları Müdürü Mehmet Ulubatlı ve oyun yönetmeni Özlem Özkaram’ın oyun hakkındaki yorumları şöyle ;

LOKOMOPÜF KADROSU

Yönetmen :Özlem Özkaram
Dramaturg : Zerrin Akdenizli
Reji Asistanı : Oya Akın

Oyuncular : Ertaç Hazer, Nergül Tuncay, Buğra Gülsoy, Yılsay Özbudak, Oya Akın ve Cansev Günsoy

Sahne Amiri : Yılsay Özbudak
Müzik : Ersin Kaşif – Kutay Alicik
Dekor Tasarım : Hüseyin Özinal – Ekman Zaifoğlu
Dekor Uygulama : Yalçın Arıcı – Mehmet Isırgan
Işık Uygulama : Mustafa Kral – Hayali Okuyucu
Efekt : Ekman Zaifoğlu
Kostüm Tasarım ve Aksesuvar : Gülsen Dünki
Suflöz : Meriç Dağcan
Ulaşım : Özdemir Uysaler

LOKOMOPÜF TURNE PROGRAMI

12 Kasım Pazartesi 10:30 – 14:30 İskele Belediye Kültür Sarayı
19 Kasım Pazartesi 10:30 – 14:30 İskele Belediye Kültür Sarayı

22 Kasım Perşembe 10:30 Güzelyurt – AKM

26 Kasım Pazartesi 10:30 – 14:30 Gazimağusa – TMK Salonu
3 Aralık Pazartesi 10:30 – 14:30 Gazimağusa – TMK Salonu

10 Aralık Pazartesi 10:30 – 14:30 Geçitkale Cumhuriyet Lisesi
17 Aralık Pazartesi 10:30 – 14:30 Geçitkale Cumhuriyet Lisesi

7 Ocak Pazartesi 10:30 – 14:30 Güzelyurt – AKM
14 Ocak Pazartesi 10:30 – 14:30 Güzelyurt – AKM
16 Ocak Çarşamba 10:30 Güzelyurt – AKM

22 Ocak Salı 10:30 Girne Amerikan Üni.
23 Ocak Çarşamba 10:30 Girne Amerikan Üni.
24 Ocak Perşembe 10:30 Girne Amerikan Üni.

20 Şubat Çarşamba 10:30 Yakın Doğu Üni. AKKM
21 Şubat Perşembe 10:30 Yakın Doğu Üni. AKKM
22 Şubat Cuma 10:30 Yakın Doğu Üni. AKKM
25 Şubat Pazartesi 10:30 – 14:30 Yakın Doğu Üni. AKKM
26 Şubat Salı 10:30 Yakın Doğu Üni. AKKM
27 Şubat Çarşamba 10:30 Yakın Doğu Üni. AKKM

Sevgili çocuklar;
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları olarak, bir tiyatro sezonunu daha siz sevgili çocuklar için hazırladığımız bir oyunla açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu yıl sizler için ‘Lokomopüf’ isimli oyunu hazırladık. Umarım ki bu oyunumuzu da geçmiş yıllarda sizler için hazırladığımız diğer çocuk oyunlarımız
gibi beğenir ve benimsersiniz. Bunu sağlayabilmek için bizler, Kıbrıs Türk Devlet
Tiyatroları çalışanları, sizlere en güzelini sunabilmek için var gücümüzle çalıştık.
Ancak oyunumuzun tamamlanabilmesi için siz sevgili çocuk izleyicilerimize
ihtiyaç var. Çünkü tiyatro izleyicisiyle var olabilen bir sanat dalıdır.
Sevgili çocuklar,
Sizler geleceğin tiyatro izleyicileri olacaksınız. O yüzden de bizler sizleri çok önemsiyoruz. Ve her yıl sezonumuzu bir çocuk oyunuyla açmayı geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz.
Bunun yanında üç yıldan beri sizler için bir ‘ Çocuk Tiyatro Gazetesi’ de
çıkartarak bu konudaki eksikliği gidermek gayreti içerisindeyiz.
Umarım ki sizlere çeşitli bilgiler sunan ve sizler için özenerek hazırladığımız
Çocuk Gazetemizi de severek okuyor ve içerisindeki bilgilerden
faydalanıyorsunuzdur.
Gelecek sezonlarda nice güzel oyunlarla buluşmak ümidiyle. Sizlere iyi seyirler dilerken hepinizi gözlerinizden öper, derslerinizde başarılar dilerim.
Sevgiyle kalın.

MEHMET ULUBATLI
K.T.DEVLET TIYATROLARI MÜDÜRÜ


Bulmak için aramak gerekli elbet. Aramak için, sabırlı olmak ve umudunu yitirmemek. Engelleri aşmak için anlamak, anlamak için sorular sormak. Her cevap yeni bir soru getirir peşinde. Anladıkça sevmeye başlarız. Sevgi umudu taşır, umut aydınlık günleri.
Anlamadığımız şeyden korkarız. Korktuğumuz şey büyür içimizde. Kim olduğumuzu, nasıl davrandığımızı korkularımız belirlemeye başlar, biz farkına varmadan. Hayallerimizi sınırlarız korkularımızın gölgesinde. Biz korktukça büyür korktuğumuz şey de. Oysa korku karanlık bir duygudur. Korkularımıza teslim olursak öfkeyi besleriz. Öfke mutsuz eder bizi. Biz de çevremizi. Korktuğumuz şeyi inatla, sabırla anlamaya çalışırsak, yavaş yavaş küçülür korkumuz. Zamanla güçlenir, özgürleşiriz. Özgür bir dünyayı ancak özgür insanlar yaratabilir.
Lokomopüf’ ü ararken bir sürü soru takıldı aklımıza. Her cevap yeni bir soru getirdikçe beraberinde heyecanımız arttı. Madem bu yolculuğu paylaşıyoruz sizinle, yeni sorular var demek listede.
Yolculuk, bir yerden başka bir yere gitmek mi sadece? Yeni bir insanla tanışmak, bir öykü okumaya başlamak yolculuk sayılır mı? Yürünen yol, hedefe ulaşmak kadar değerli midir acaba? Başarı sınavda en yüksek notu almak olabilir mi? Ya soruları ezbere cevapladıysak? Hiç bir şey hatırlamadığımız bir dersten en yüksek notu almanın ne anlamı var? Herhangi bir şeyi yapabilmek için bilmek gerekir. Bilmek için çalışmak, denemek, öğrenmek. Bu da bir yolculuk olabilir mi? Hayatımızda neden yasaklar var? İnsanlar yasaklar olmadan barış içinde yaşayamazlar mı? Tüketmek ne demek? Üretmenin karşıtı mı? Üretmeden tüketirsek ne olur? Neden ihtiyacımızdan fazlasını tüketiyoruz? Aşırı yemek yemek sağlığımızı bozar. Bu durumda tükettiğimiz şey sadece yiyeceklerdir diyebilir miyiz? İnsan sadece kendinden mi sorumludur? İçinde yaşadığımız dünyaya karşı da sorumluluklarımız yok mu? Amacımıza ulaşmak için başkalarına zarar verirsek ne kadar başarılı sayılırız? Kirlenmekten korkarsak otların arasında yuvarlanmanın keyfini öğrenebilir miyiz? Ya da bir hayvana sarılmanın sıcaklığını?
Bazı cevaplar ve bir sürü soru izleyeceğiniz oyunda gizli. Hem her cevap yeni bir soru getirdiğine göre berabarinde, düşünmeniz gereken şeyler bekliyor sizi de. Madem anladıkça artıyor sevgi ve anlamak için böyle bir yol gerekli, yürümeye değer. Bulduğumuz her cevapta güzel bir dünyaya biraz daha yaklaşacağız.
Şimdi yeni bir yolculuk başlıyor. Tren kalkıyor! Yolcu kalmasın!
Keyifli yolculuklar, iyi seyirler.
ÖZLEM ÖZKARAM
LOKOMOPÜF YÖNETMENİ