30 Ağustos 2007 Perşembe

"TOHUM ve TOPRAK" OYUNU ULUSLARARASI KIBRIS TİYATRO FESTİVALİNDE SON KEZ SAHNELENECEK

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarının 2006-2007 sezonu oyunu olan ve 11 metrelik bir gemi üzerinde sokakta sahnelen "Tohum ve Toprak" oyunu Uluslararası Kıbrıs Tiyatro Festivali kapsamında 9 Eylül 2007 Pazar akşamı Girne Belediye Yanı Otoparkında izleyicilerine son gösterisini yapacak.
Çoğu Kıbrıslı olan şairlerin şiirlerinden Zerrin Akdenizli tarafından düzenlenip metin haline dönüştürülen oyunun yönetmenliğini de Zerrin Akdenizli yapıyor. Zerrin Akdenizli oyun için şu açıklamalarda bulundu ; Direnci, umudu, mücadeleyi, azmi içinde barındıran bir sözdür ‘her şeye karşın’…‘Her şeye karşın’ tiyatro yapmak bizim için önemlidir, gereklidir, kaçınılmazdır.Sokak Tiyatrosu da işte böyle bir inancın içinden doğdu. Sahnesizliğe rağmen tiyatro yapma gerekliliğinden, sorumluluk bilincinden, yoksunlukları zenginliğe çevirme isteğinden…Oyunumuzun biçimini “sokakta oyun” şekline dönüştürürken içeriği de kendiliğinden oluşuvermişti. Coşkusu, hüznü, hayal kırıklıkları, parçalanmışlığı, hesaplaşmaları, mutluluğu ve acılarıyla bir Kıbrıs… Umudu, inancı ve direnci ile ‘her şeye karşın’ bir Kıbrıs…Adamızda olup biteni anlatmak; yeniden insanımıza olan inancımızı tazelemek istiyorduk. Tarihte bir yolculuk yapacaktık. Yüzleşme, hesaplaşma ve yeniden keşfetme üzerine bir yolculuk… Sizlerle yola çıkacağız… Tohumumuzun ekildiği yerden… Uzaklara yol alacağız yeniden kendimize dönerek… ‘Tohum ve Toprak’ Kıbrıslı şairlerin dizelerinden can buldu. Onların yüreklerinden, kaleminden dökülen sözler bu oyunda yeni bir anlatıma dönüştü. Tohum toprağa saçıldı, toprak tohumu yeşertti.
Oyunun tüm kadrosu şöyle ; Düzenleyen : Zerrin Akdenizli, Yönetmen : Zerrin Akdenizli, Dramaturg : İbrahim Altıok, Reji Asistanları : Oya Akın, Gülçin Arabulucu, Emine Abitoğlu Sahne Amiri : Nergül Tuncay Oyuncular :Kemal Tunç, Mehmet Ulubatlı, Yılsay Özbudak, Cansev Günsoy, Ertaç Hazer, Derman Atik, Özlem Özkaram, Buğra Gülsoy, Nergül Tuncay, Dekor Tasarım : Hüseyin Özinal, Ekman Zaifoğlu, Dekor Uyguluma : Yalçın Arıcı, Mehmet Isırgan, Kostüm Tasarım ve Uygulama : Gülsen Dünki, Işık Tasarım ve Uygulama : Mustafa Kral, Hayali Okuyucu, Müzik Seçimi : Engül Atamert, Efekt : Ekman Zaifoğlu, Suflöz : Meriç Dağcan ve Ulaşım : Özdemir Uysaler, Oyunda şiirleri kullanılan şairler : Barış Burcu, Bertolt Brecht, Ergin Yıldızoğlu, Faize Özdemirciler, Feriha Altıok, Fikret Demirağ, Filiz Naldöven, Hakkı Yücel, İbrahim Aziz, Mehmet Levent, Mehmet Yaşın, Mustafa Gökçeoğlu, Nazım Beratlı, Neriman Cahit, Neşe Yaşın, Nice Denizoğlu, Özker Yaşın, Tamer Öncül, Ümit İnatçı, Yannis Ritsos (Not : Şair isimlerindeki düzenleme alfabetik sıraya göre yapılmıştır.)Daha Geniş Bilgi İçin : http://www.bugragulsoy.com/theatre/seedandearthbugragulsoy.htm

KTDT KISA TARİHÇE

1958 yılında, Lefkoşa`da kurulan Güzel Sanatlar Derneği`nin tiyatro kolunda aktif görev alan Üner Ulutuğ, 1962 yılında konservatuarın tiyatro bölümünden mezun olmuş, adaya döndükten sonra Kemal Tunç ile beraber Kıbrıs Radyo Yayın Korperasyonunda çalışmaya başlamıştır. Ayla Haşmet ve Hilmi Özen de Türk Maarif Dairesi öğretmen kadrosuna alınmışlardır.
Güzel Sanatlar Derneği`ndeki eski arkadaşlarının katılımıyla amatör ve bağımsız bir tiyatro grubunun oluşturulması düşüncesi gerçekleşmiş, Üner Ulutuğ ve Kemal Tunç 1963 yılının hemen başında İLK SAHNE`yi oluşturmuşlardır.
İlk Sahne`nin ilk oyunu, Vedat Nedim Tör`ün KÖR adlı eseridir. Bu oyunu Üner Ulutuğ yönetmiş, ayrıca Kör rolünü de oynamıştır. Diğer rollerle Hatice Söğüt, Kemal Tunç ve Biler Demircioğlu görev almışlardır.
Aynı sezon "İlk Sahne" Cephede Piknik, Pusuda ve Duvarların Ötesi oyunlarını da sahnelemiştir.
1965 yılında Kıbrıs Türk Tiyatrosu, daha sonraları ise Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları adını alan İlk Sahnenin müdürleri şöyledir.
1963 : Üner ULUTUĞ
1968 : Hilmi ÖZEN
1970 : Fikri DİREKOĞLU
1973 : Hilmi ÖZEN
1990 : Ali NESİM
1994 : Perihan TOYGAN
1995 : Mehmet ULUBATLI
1996 : Çetin ÖZEN ( Müdür Vekili )
2000 : Deniz F. ÇAKIR
2001 : Mustafa ULAŞ
2004 : Mehmet ULUBATLI
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, 43 yıllık tarihinde, toplam 96 oyun sergilemiştir.
Halkına Tiyatro Sanatı yolu ile ulaşmaya çalışan, onları eğlendirmeyi, eğitmeyi ve düşündürmeyi amaçlayan ve bunu yaparken de Tiyatronun kendi doğasındaki estetikten uzaklaşmayan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, çalışmalarına ara vermeden devam etmiştir.
Tarih 27 Şubat 1999......
K.T. Devlet Tiyatroları sahnesine son çıkanlar itfaiyeciler olmuştur.
K.T.Devlet Tiyatrolarında çıkan bu yangın, zor ve uzun bir dönemin başlangıcının da sinyallerini veriyordu.
Herşeye rağmen tiyatro yapmaya çalışan K.T. Devlet Tiyatroları sanatçıları, salonsuz olmalarına rağmen güçlükle de olsa çalışmalarını sürdürmüş, ama beklenen desteği bulamamaları ve verilen sözlerin yerine getirilmemesi K.T. Devlet Tiyatrolarını yok olma tehdidi ile karşı karşıya getirmiştir.
Ciddi oyuncu eksikliği içerisine giren, neredeyse oyun çıkaramaz duruma gelen ve seyircisini kaybeden K.T.Devlet Tiyatroları, 2003 sezonunu da salonsuz ve verimsiz bir şekilde perdelerini kapatmıştır.
3 Mart 2004 tarihinde Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları müdürü olarak göreve başlayan Mehmet Ulubatlı, bitmiş ve yok olmak üzere olan K.T. Devlet Tiyatrolarını yeniden bir yapılanmaya götürmek için kolları sıvamıştır.
2004 yılı, K.T. Devlet Tiyatroları için, yeni, zor ve uzun bir yolculuğun başlangıcıdır.
K.T.Devlet Tiyatroları sıfırdan yaratılmaya başlanmıştır.....